1)Zapisz wyrażenia nie używając nawiasów:
a)x-(x-2y do potęgi drugiej- jedna dugaz+4)=
b)(3a+4b-5c)+(2a-5b+4c)=
c)-(x do potęgi drugiej+2x)+(x do potęgi drugiej+ 6x)-3x=
d)(-a+b+c)-(3a-2b+2c)=
e)-(-x do potęgi drugiej-xy-z)-(x do potęgi drugiej+2xy-2z-(-xy+3z)=
f)x+(3x-y do potęgi drugiej+7)=
g)(2a-3b)+94a-b)=
h)-(x do potęgi drugiej-3 x)+(x do potęgi drugiej+3x)=
i)(ab-c)-(2a-b+2c)=
" Life is not a problem to be solved but a reality to be experienced! "
© Copyright 2013 - 2025 KUDO.TIPS - All rights reserved.
a)x-(x-2y²-½+4)=x-x+2y²+½-4
b)(3a+4b-5c)+(2a-5b+4c)=3a+4b-5c+2a-5b+4c
c)-(x²+2x)+(x²+ 6x)-3x=-x²-2x+x²+ 6x
d)(-a+b+c)-(3a-2b+2c)=-a+b+c-3a+2b-2c
e)-(-x²-xy-z)-(x²+2xy-2z)-(-xy+3z)=+x²+xy+z-x²-2xy+2z--xy-3z
f)x+(3x-y²+7)=x+3x-y²+7
g)(2a-3b)+(94a-b)=2a-3b+94a-b
h)-(x ²-3 x)+(x ²+3x)=-x ²+3 x+x ²+3x
i)(ab-c)-(2a-b+2c)=ab-c-2a-b-2c
a)
x-(x-2y2-½+4)= -2y2+3½
b)
(3a+4b-5c)+(2a-5b+4c)= 5a-b-c
c)
-(x2+2x)+(x2+6x)-3x= x
d)
(-a+b+c)-(3a-2b+2c)= -4a+3b-c
e)
-(-x2-xy-z)-(x2+2xy-2z)-(-xy+3z)= -2xy+6z
f)
x+(3x-y2+7)= 4x-y2+7
g)
(2a-3b)+(94a-b)= 96a-4b
h)
-(x2-3 x)+(x2+3x)= 6x
i)
(ab-c)-(2a-b+2c)= -3c-2a+b-ab
Nie wiem czy te wyniki są w 100% dobrze, ponieważ miałem dawno już wyrażenia.